Oikia Karapanou
     
    
​    

                                                             ROY HART THEATRE
                                                   Σεμινάρια Επεξεργασίας της Φωνής με τον Ulrik Barfod

 


 "Η φωνή είναι ο μυς της ψυχής"

 

Η δουλειά της φωνής όπως διδάσκεται από το Roy Hart Theatre είναι τέχνη, μπορεί επίσης να αποτελέσει και έντονη εμπειρία απελευθέρωσης. Συνδυάζει πραγματισμό και φαντασία. Ανοίγει δρόμο πέρα από τα περιοριστικά πρότυπα, δίνοντας ζωή και ζωτικότητα τόσο στο άτομο όσο και στην καλλιτεχνική δημιουργική διαδικασία. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα το Roy Hart Theatre πρωτοπορεί. Έχει πια γίνει θεσμός στον τομέα της φωνής και χαίρει πλατιάς αναγνώρισης σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η εκπαίδευση βασίζεται:

-    Στην προετοιμασία της αναπνοής και του σώματος

-    Στη διερεύνηση των δυναμικών πηγών του ήχου σε σχέση με την κίνηση, το χώρο, τα άλλα άτομα.

-    Στο φωνητικό και θεατρικό αυτοσχεδιασμό.

-    Στην εργασία με τον κάθε συμμετέχοντα προσωπικά.

-    Στην ακρόαση του εαυτού μας και των άλλων.

 

Σκοπός του δασκάλου είναι να ψάξει για τα  ισχυρότερα σημεία επαφής ανάμεσα στον τραγουδιστή και τη φωνή του, ώστε να αρχίσει η διαδικασία επανασύνδεσης με τις βαθιές πηγές της κάθε φωνής.

 

Πρόκειται για βιολογική μεταμόρφωση, η οποία μπορεί να ωθήσει μια επανεκπαίδευση της προσωπικότητας δια μέσου της φωνής. Προχωρώντας στη δουλειά, ανακαλύπτουμε επιρροές–ενέργειες, μνήμες ή ιδέες που συμπιέζουν και καταπιέζουν τη φωνή μας και ευκαιρίες να την απελευθερώσουμε από αυτές τις επιρροές.

 

Οι μαθητές καλούνται να τραγουδήσουν. Να ακολουθήσουν τις φωνές τους, να κινηθούν. Να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους πλούτο και να αφυπνίσουν τα ενεργειακά κέντρα τους. Παρόλο που η διαδικασία μπορεί να φανεί παρεμφερής με ορισμένες ψυχολογικές και θεραπευτικές μεθόδους, ο σκοπός  παραμένει κατ’ εξοχήν καλλιτεχνικός.

 

Τα άμεσα πρακτικά αποτελέσματα αυτής της δουλειάς είναι μια φωνή δυναμωμένη, με μεγαλύτερη έκταση, καθώς και επαφή με σημαντικότερες πηγές φαντασίας και μορφές έκφρασης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε τραγουδιστές και ηθοποιούς, αλλά και σε όποιον αναζητά πηγή ανανέωσης. Δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη εκπαίδευση της φωνής. Ανάλογα με την περίπτωση, η μουσικότητα μπορεί να ανακαλυφθεί ή να αυξηθεί.Ο Ulrik Barfod είναι ηθοποιός και τραγουδιστής. Είναι ένας από τους 35 επίσημους δασκάλους του Roy Hart Theatre σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μαθητές του τον εκτιμούν ιδιαίτερα για την ευαισθησία, τη διαύγεια και τη δυναμική ακρόασή του, καθώς και την προσωπική του επαφή με τον καθένα.​

" Η προσωπική μου εμπειρία στο εργαστήρι του Ulrik είναι κάτι που χαράχτηκε βαθιά στην ψυχή και δύσκολο να ειπωθεί με λέξεις. Επειδή όμως ο Λόγος έχει δύναμη μπορώ να πω με σιγουριά, ότι αυτό το εργαστήρι βρίσκει τη Δύναμη του Λόγου χωρίς λόγια.

O Ulrik με τον τρόπο του, να είναι παρόν και ταυτόχρονα απών, καταφέρνει να εκμαιεύσει από τον καθένα ξεχωριστά τη φωνή της ψυχής του, ενθαρρύνοντας και ωθώντας τον να βγει από τα πλαίσια και τα ¨κουτάκια¨που  συνειδητά ή μη έχει μπει, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο προς την αυτογνωσία και την προσωπική εξερεύνηση."

Ελένη Κόρακα"

υτός ο τρόπος να δουλεύεις τη φωνή φέρνει στο φως τα σκοτάδια και τα κρυμμένα τέρατα. Βάζει τον άνθρωπο μπροστά σε εικόνες που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά, και όχι πάντα εύκολες. Προσεγγίζει τον θάνατο με πολλούς τρόπους: με τον τρόμο που μπορεί να προκαλέσει αλλά και με το ότι η φωνή και η ανάσα γίνεται το θερμό ρεύμα που καθαρίζει και ζεσταίνει εμάς και τους άλλους, και μας κάνει ικανούς να επιστρέψουμε στους άλλους όση ομορφιά μάς έχει χαριστεί, με ανιδιοτέλεια, με την αίσθηση ότι πρέπει να προλάβουμε πριν πεθάνουμε.

Γιώργος Ιωάννου​"